The Hello Bar is a simple web toolbar that engages users and communicates a call to action.

s

Tanggungjawab Suami Terhadap Keluarga

September 12th, 2011 Posted in Akidah Akhlak

Al-Aswad bin Yazid berkata, aku bertanya kepada Aishah r.a, “Apakah yang dilakukan oleh Nabi s.a.w. di rumahnya? Aishah menjawab” Beliau membuat tugas keluarganya, iaitu membantu kerja keluarganya, maka apabila masuk waktu sembahyang beliau pun keluar untuk bersembahyang”.

Riwayat Al-Bukhari

Huraian:

 • Kaum lelaki digalakkan membantu dalam kerja-kerja rumah tangga di samping tidak mengabaikan ibadat dan peranannya di dalam masyarakat.
 • Contoh pemimpin yang baik ialah mereka yang dapat melaksanakan tanggungjawab terhadap keluarga (rumah tangga) dan negara dengan baik dan sempurna.
 • Keluarga yang bahagia akan terhasil apabila suami dan isteri dapat melaksanakan tugas dan peranan masing-masing dengan penuh tanggungjawab dan saling membantu dalam urusan harian tanpa mengabaikan kewajipan kepada Allah S.W.T.


 • http://www.facebook.com/people/Norlita-Harraz/100000866783290 Norlita Harraz

  Wahai Diri, Seandainya Dikau Berdiri sebagai Seorang Ibu Kepada anak-anak lelaki, maka hendaklah dikau didik, semai di dalam jiwa mereka tentang tanggungjawab itu, Semoga mereka beroleh kebahagian yang harmoni di di akhirnya bersama insan yang mereka cintai. Wahai Diri, Seandainya Dikau berjaya melaksanakan perkara yang mudah ini nescaya akan  padamlah api kecil yang selalunya mencetuskan kebakaran besar di dalam sebuah rumah tangga. Wahai Diri, akan berbahagialah seorang isteri berdamping di sisi suami yang dididik oleh seorang ibu tadi. Semoga pahala berpanjangan buat wahai diri IBU tadi. Amin.  

  • smz

   Beruntunglah anak anak yang mempunyai ibu,  semuga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada anak anakku yang telah kehilangan ibu buat selamanya.

  • Roslina Abu Talib

   Asslamualaikum norlita muga dlm rhmat Allah swt.kak mhn share atikel u.slm ukhwah tqvvvm.

 • nor hayati othman

  Baiti Jannati akan lahir jika suami pandai memainkan peranan  dengan menunaikan tanggungjawab sepertimana yang ditetapkan oleh agama Islam. Pasti isteri dan anak-anak bahagia ..Masalah……..nya …….. realitinya….. di zaman sekarang suami yang isterinya bekerja banyak melepaskan tanggungjawab kepada isteri …..sepatutnya mereka bersyukur kerana isteri banyak membantu dengan ikhlas …mereka perlu bertolak ansur dan menghargai pengorbanan para isteri….

  • adreen

   ya…sama seperti keadaan saya…:'(

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001519852568 Cahaya Hidupku

  Wahai suami-suami,
  jadikan dirimu sebagai contoh dan model yang baik kepada anak isterimu,
  didik dan bimbingilah dia kejalan diredaiNya, jadikan akhlakmu ikutan yang baik bagi mereka sebagai mana akhlak Rasulullah terhadap keluarganya. Anak lelaki dibimbing mencintai Allah, Rasulullah dan rumah Allah tempat ibadahnya, isteri didik menjadi imam  kepada anak-anak perempaunmu di rumah.  Binalah keluarga sakinah mawadah warahmah, agar terlahirlah zuriat keturunan yang soleh dan soleha.

 • http://aufar-travelhajiumrah.blogspot.com/ Travel Haji Umroh

  ajaran Nabi mmg patut diteladani oleh para suami

  • Noradib Creative

   Boleh la poligami..

 • shim

  Slm sejahtera, slmt berpuasa, semoga ibadah puasa kali ini lebih bermutu dari tahun lepas dan sudi-sudilah bantu isteri  semasa berbuka dan sahur serta sama-samalah kita solat tarawikh………… amin